Hoe autistich ben jij?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die het dagelijks leven sterk kan beïnvloeden. Autisten zijn minder goed in het duiden van uitspraken, emoties en gedrag van een ander. Ook zijn ze vaak erg bezig met willekeurig gekozen voorwerpen (bijvoorbeeld kentekenplaten) en hechten ze veel waarde aan vaste rituelen.

Het is niet zo dat mensen 100% autistisch zijn of juist helemaal niet. Iedereen kent wel iemand die een rare obsessie heeft met een bepaald onderwerp, of iemand die anderen minder goed aanvoelt of er niet tegen kan als een bepaalde routine wordt doorbroken. Misschien ben je zelf ook wel zo iemand. Daarom wordt er ook van het ‘autisme spectrum’ gesproken. Dat betekent dat er dus vele gradaties zijn. Bij een ‘echte’ autist zijn meerdere kenmerken van autisme sterk ontwikkeld.

Waar sta jij in het autisme spectrum? Wat is jouw Autisme-spectrum Quotiënt (AQ)? Dat kun je nu gaan testen! Quest werkt hierbij samen met de programmagroep sociale psychologie van de Universiteit van Amsterdam. De AQ-test bestaat uit 50 vragen en is in 2001 ontwikkeld door de gerenommeerde Amerikaanse autisme-expert Simon Baron-Cohen. Daarnaast kun je, als je dat wilt, een aanvullende vragenlijst invullen die door UvA-psychologen is opgesteld. Aan het einde zie je direct je score! Ga hier naar de test.